بابلسر کجاست؟ (تاریخچه بابلسر – نقشه بابلسر)

babolsar

بابلسر یکی از شهرهای ساحلی استان مازندران در شمال ایران است که یکی از زیباترین شهرهای این استان نیز محسوب می شود. این شهر بین دریای مازندران و رشته کوه البرز قرار دارد و مرکز شهرستان بابلسر محسوب می‌شود. بابلسر به دلیل طبیعت بکر و سرسبزش، جاذبه‌های گردشگری و مراکز خرید بزرگ و کوچک متعددی دارد و به خاطر داشتن آب و هوای خوش و مناظر زیبا، یکی از مقاصد محبوب گردشگران است.

بابلسر یکی از شهرهای زیبای استان مازندران در شمال ایران است. این شهر به لحاظ تفریح و گردشگری قدمت بالایی دارد و سال‌ها مقصد گردشگران از شهرهای مختلف ایران بوده است.

معرفی کوتاه بابلسر:

  • قدمت شهر بابلسر به 900 سال پیش بازمی‌گردد.
  • بقعه امامزاده ابراهیم، تاریخی‌ترین اثر شهر بابلسر محسوب می‌شود.
  • در سال 1310، هنگامی که نام شهر بابل از “بارفروش” تغییر یافت، نام قدیمی این شهر نیز از “مشهدسر” به “بابلسر” تبدیل شد.
  • جمعیت بابلسر تا سال 2016 : 59,966
  • میانگین دمای سالانه ۱۷٫۵ درجهٔ سلسیوس
  • میانگین بارش سالانه ۸۸۹ میلی‌متر
  • پیش‌شمارهٔ تلفن ۰۱۱ ۳۵۲_۳۵۳
  • شناسهٔ ملی خودرو ایران ۷۲ م، ۸۲ ل
  • مساحت ۱۳۵۰ هکتار
  • ارتفاع ۲۱- متر از سطح دریای آزاد

بابلسر با فریدون‌کنار در شرق و با بابل در جنوب همسایه است. ساری و محمود‌آباد نیز از شهرهای نزدیک بابلسر به حساب می‌آیند. فاصله بابلسر تا تهران حدود 228 کیلومتر است که با رانندگی در حدود 4 ساعته به این شهر می‌رسید.

بابلسر با پهنه 1350 هکتار در مصب رودخانه بابلرود و در کرانه جنوبی دریای مازندران واقع شده است. این شهر با پل‌های متعددی روی رود قرار دارد، که یکی از آن‌ها در زمان پهلوی بنا شده و از اولین پل‌های ماشین‌رو در ایران محسوب می‌شود.

مردم بابلسر از قومیت طبری هستند و به زبان مازندرانی گویش می‌کنند. این شهر با آب و هوای معتدل و مرطوب خود، جاذبه‌های گردشگری متنوعی دارد که مسافران را به خود جلب می‌کند.

از جاهای دیدنی بابلسر می‌توان به بقعه امامزاده ابراهیم، پل معلق فلزی، ساختمان شهرداری، هتل‌ها، ویلاها، و تفریحات آبی اشاره کرد. این شهر همچنین مرکز تولید قطعات خودرو در استان مازندران است.

تاریخچه بابلسر

استان مازندران پیش از اسلام تپورستان نامیده می‌شد که برگرفته از نام قوم تپوری می‌باشد که پس از اسلام قوم طبری نام گرفتند و سرزمینشان طبرستان نامیده شد. به اعتقاد مورخان آماردها نخستین سکنه باستانی مازندران بودند و آماردها از آمل تا تنکابن و تپورها از آمل تا گرگان سکونت داشتند. در عصر هخامنشی در کرانه جنوبی دریای مازندران اقوام، تپوری، آمارد، آناریاکه و کادوسی سکونت داشتند.

بابلسر در سال ۱۹۳۰
بابلسر در سال ۱۹۳۰

در عهد باستان بابلسر مانداگارسیس نامیده می‌شد. مانداگارسیس بندر کوچکی در سواحل دریای مازندران بود، بین رودهای چرینداس Charindas (بابلرود) و استارتو Strato (رود چالوس) قرار داشت. آلبرت فوربیگر حدس زده‌است که ممکن است این بندر همان بندر مشهدسر یعنی بابلسر کنونی باشد. شهر بابلسر در گذشته مشهدسر نامیده می‌شد. مشهدسر یکی از بندرهای طبرستان محسوب می‌شد.

نقشه قدیم مازندران ۱۸۱۴ میلادی

نقشه قدیم مازندران ۱۸۱۴ میلادی

چرا بابلسر مشهدسر نامیده می شد؟

نام قدیم بایلسر مشهدسر بوده‌است. عده‌ای بر این عقیده‌اند که قدیمی‌ترین نام، مشهد سبز بوده یعنی مشهدی که سبز است. واژه مشهد به خاطر سر امامزاده ابراهیم و شهر مشهد کنونی و امامزاده ابراهیم آمل و واژه سبز به علت سر سبزی، خرمی و زیبایی منطقه بوده و به مرور زمان به مشهدسر تغییر نام یافت. گذاشتن نام مشهدسر بر روی این شهر به اعتبار زیارتگاهی است منسوب به امامزاده ابراهیم ابوجواب که پیش از احداث شهر و بندر در آنجا بوده‌است.

این معنی از تاریخ کتیبه‌هایی که در امامزاده هست نیز برمی‌آید، زیرا قدیم‌ترین اطلّاعاتی که در کتب تاریخ از شهر مشهدسر موجود است متأخر بر تاریخ کتیبه‌های امامزاده است. ظاهراً ناصرالدین شاه نخستین کسی است که از این کتیبه‌ها یاد کرده‌است. او که در ۱۲۹۲ به مازندران سفر کرده و در مشهدسر به زیارت امامزاده رفته‌است، دربارهٔ آن چنین می‌نویسد: «بنای این گنبد خیلی قدیم است، چهار پنج درِ بزرگ و کوچک که از حیث نجاری و منبت کاری کمال امتیاز را داشت دیده شد».

نقشه بابلسر

نقشه بابلسر

جاذبه‌های گردشگری

شهرک‌های بابلسر : دریاکنار، دریاسر، صفائیه

پل معلق بابلسر

پل معلق بابلسر

پل معلق بابلسر یکی دیگر از جاذبه‌های گردشگری است که در دورهٔ پهلوی اول توسط مهندسین آلمانی و سوئدی بر روی رودخانه بابلرود ساخته شد. این پل امروزه در خیابان پاسداران این شهر قرار دارد. این پل در بهمن ماه سال ۱۳۸۶ با شماره ثبت ۲۰۶۷ به عنوان یکی از آثار ملی کشور ایران به ثبت رسیده‌است. این پل در گذشته اولین پلی بوده‌است که بخش شرقی و غربی شهر بابلسر را به هم وصل می‌کرده‌است و بسیاری از افراد این پل را نماد این شهر می‌دانند.

باغ وحش بابلسر

باغ وحش بابلسر، یک باغ وحشی خصوصی واقع در خیابان دریا (پارکینگ 1) است. این باغ وحش که از آن با عنوان پارک وحش نیز یاد می‌شود از حیواناتی همچون گوش سیاه که نوعی گربه وحشی است، خرس، میمون، چهار قلاده شیر، شتر، چهار گرگ بالغ و… نگهداری می‌کند.

پل کابلی عابر پیاده

این پل به طول ۹۲ متر، عرض ۵متر، دارای دو پایلون به ارتفاع ۱۸ متر، دوکوله، ۳۲ شمع به طول ۲۰ متر که هر شمع به قطر یک قطر می‌باشد. این پل بین دو پل ماشین رو با هزینه ای بالغ بر چهار میلیارد تومان ساخته شد.

منطقه ساحلی می‌رود

در فاصله دو کیلومتری از بهنمیر از توابع بابلسر، منطقه‌ای سرسبز جنگلی و برخوردار از چشم‌انداز قرار دارد که به منطقه گردشگری می‌رود شهرت یافته‌است. منطقهٔ گردشگری می‌رود، عنوان نمونهٔ منطقهٔ توریستی بابلسر را کسب کرده‌است.

شهرک صفائیه

شهرکی مستقل در غرب شهر بابلسر است. که دارای جاذبه توریستی است. سالانه توریست‌های زیادی از کل کشور به بابلسر و این شهرک می‌آیند. از لحاظ جغرافیایی شمال این شهرک (شهرک دریاکنار) غرب این شهرک (شهرک خزرشهر جنوبی) شرق این شهرک (روستای اجاکسر) و جنوب به زمین‌های آزاد باغات و کشاورزی وصل‌می‌شود. این شهرک قدرت اقتصادی بالایی در خرید و فروش ملک دارد و برای خود بازار مستقلی از جنس ملک و املاک به‌وجود آورده‌است. مرکز خریدهای زیبا و بزرگ باعث شده در طی سال توریست‌های زیادی به این نقطه از شهر می‌آیند.

جشنواره مجسمه شنی

این جشنواره در سال ۱۳۸۴ با همت انجمن هنرهای تجسمی بابلسر کلید خورد. در ابتدا این جشنواره به صورت محلی برگزار شد. اما رفته رفته سطح این جشنواره وسیعتر شد و به صورت ملی برگزار شد. این جشنواره با محوریت کشف و شکوفایی خلاقیت‌های هنری و معرفی ظرفیت‌های شهر بابلسر کار خود را آغاز کرد.

هتل‌های بابلسر

هتل میزبان (بزرگترین هتل مازندران)، هتل شوکا،  متل بهشت، هتل برج ساعت، هتل سه کاج، هتل آفتاب

افراد سرشناس بابلسر

عبدالله موحد، رمضان‌علی تیموری، ایرن شجاع خلیل‌زاده امیر پازواری بهادر مولایی منوچهر برومند رحیم‌بردی آنامرادنژاد یدالله نجفی فرهاد نفرزاده اردلان شجاع کاوه مهدی طلوتی شروین حاجی‌پور عباسعلی سلیمانی شروین حاجی پور سعید طاهرنژاد

Babolsar city

Babolsar, also Romanized as Bābolsar and Bābul Sar; also known as Mashhadsar, also Romanized as Mashhad-i-Sar and Meshed-i-Sar, is a city in the Central District of Babolsar County, Mazandaran province, Iran, serving as capital of both the county and the district. It is along the Caspian Sea. (Wikipedia)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *